Een brownie maken stond al
lang op mijn verlanglijstje. Nu aangezien we met verschillende allergieën
zitten wilde ik toch een recept vinden die wat gezond was en die
binnen ons dieet paste. Ik herinner mij uit verschillende recepten dat Zoete Aardappel of advocado een ideale vervanger was om dit te maken.
Giet de zoete aardappelen af en spoel ze met wat koud water zodat ze wat afkoelen. Eenmaal de dadels goed geweekt zijn kun je ze ontpitten. Daarna blender je ze tot een pasta. Voeg daarna de zoete aardappel, vanille extract, rijstmelk en cacaopoeder erbij in de blender tot je mooie massa hebt. De andere ingrediënten doe je in een andere kom samen en voeg je de chocolademassa daarbij. Je mengt dit terug tot een homogene massa.
Ik probeerde en
experimenteerde. Ondanks dat mijn man zoete aardappel totaal niet lekker vond
proefde hij van de brownie (voor hij wist dat het van zoete aardappel was
gemaakt) en vond hij het lekker. Een geslaagd experiment voor mij!
Ingredienten:
·
400
gr geschilde zoete aardappel
·
75 gr
boekweitmeel
·
15 gr
amandelmeel
·
Vanille
extract
·
Snuifje
zout
·
1 kl
bicarbonaat
·
1kl
appelazijn
·
4 el cacaopoeder
·
50 ml
rijstmelk
Bereiding:
Snij de geschilde
zoete aardappel in gelijke blokjes en laat ze +/- 20 min koken of stomen. Week
de dadels 15 min wat in water. Ondertussen kun je alle ingrediënten al afwegen.
Verwarm je oven
voor op 180°C.Giet de zoete aardappelen af en spoel ze met wat koud water zodat ze wat afkoelen. Eenmaal de dadels goed geweekt zijn kun je ze ontpitten. Daarna blender je ze tot een pasta. Voeg daarna de zoete aardappel, vanille extract, rijstmelk en cacaopoeder erbij in de blender tot je mooie massa hebt. De andere ingrediënten doe je in een andere kom samen en voeg je de chocolademassa daarbij. Je mengt dit terug tot een homogene massa.
Neem een ronde of
vierkante bakvorm. Geen cakevorm, want dan kun je hebben dat hij helemaal gaat
brokkelen. Je kunt dit in boteren of in oliën of je kunt er een bakpapiertje
indoen. Je giet de massa erin en zet dit 35 min in de oven.
Daarna kun je hem
zo eten of je kunt er nog wat topping op doen. Op bovenstaande foto klopte ik
het witte gedeelte van een blikje kokosmelk (als je kokosmelk een paar uur in
de frigo zet scheid het kokoswater en kokosmelk van elkaar, ik gebruik enkel de
witte massa en niet het water) samen met 3 el ahornsiroop op. Ik werkte toen af
met passievrucht en blauwe bes, maar ook met aardbei is het heerlijk.
Reacties
Een reactie posten