Doorgaan naar hoofdcontent

Healty Brownie

Een brownie maken stond al lang op mijn verlanglijstje. Nu aangezien we met verschillende allergieën zitten wilde ik toch een recept vinden die wat gezond was en die binnen ons dieet paste. Ik herinner mij uit verschillende recepten dat Zoete Aardappel of advocado een ideale vervanger was om dit te maken.

Ik probeerde en experimenteerde. Ondanks dat mijn man zoete aardappel totaal niet lekker vond proefde hij van de brownie (voor hij wist dat het van zoete aardappel was gemaakt) en vond hij het lekker. Een geslaagd experiment voor mij!
 

Ingredienten:
·         400 gr geschilde zoete aardappel

·         115 gr medjoul dadels

·         75 gr boekweitmeel

·         15 gr amandelmeel

·         Vanille extract

·         Snuifje zout

·         1 kl bicarbonaat

·         1kl appelazijn

·         4 el cacaopoeder

·         50 ml rijstmelk

Bereiding:
Snij de geschilde zoete aardappel in gelijke blokjes en laat ze +/- 20 min koken of stomen. Week de dadels 15 min wat in water. Ondertussen kun je alle ingrediënten al afwegen.
Verwarm je oven voor op 180°C.
Giet de zoete aardappelen af en spoel ze met wat koud water zodat ze wat afkoelen. Eenmaal de dadels goed geweekt zijn kun je ze ontpitten. Daarna blender je ze tot een pasta. Voeg daarna de zoete aardappel, vanille extract, rijstmelk en cacaopoeder erbij in de blender tot je mooie massa hebt. De andere ingrediënten doe je in een andere kom samen en voeg je de chocolademassa daarbij. Je mengt dit terug tot een homogene massa.


Neem een ronde of vierkante bakvorm. Geen cakevorm, want dan kun je hebben dat hij helemaal gaat brokkelen. Je kunt dit in boteren of in oliën of je kunt er een bakpapiertje indoen. Je giet de massa erin en zet dit 35 min in de oven.

Daarna kun je hem zo eten of je kunt er nog wat topping op doen. Op bovenstaande foto klopte ik het witte gedeelte van een blikje kokosmelk (als je kokosmelk een paar uur in de frigo zet scheid het kokoswater en kokosmelk van elkaar, ik gebruik enkel de witte massa en niet het water) samen met 3 el ahornsiroop op. Ik werkte toen af met passievrucht en blauwe bes, maar ook met aardbei is het heerlijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werken, huishouden en 3 kindjes

Eigenlijk schrijf ik dit op een zeer slecht moment, want momenteel raak ik er totaal niet door m’n huishouden. Ik zit wat verzeild in slechte routine, zware vermoeidheid,…. Toen we besliste om nog voor een 3 de kindje te gaan hadden we totaal geen idee dat het ons zo zwaar  zou vallen. We zaten toch wat in een routine, en dachten dat de baby er wel ging in mee draaien. Dat was buiten Inaya gerekend. Ze heeft haar eigen ritme en iedereen moet dat maar wat gaan volgen. Inaya komt nog iedere 2u wakker voor voeding te krijgen. Djenna destijds sliep op die leeftijd al nachten van 11u. De zware vermoeidheid begint dus eigenlijk wel zijn tol te eisen. Ik merk ook wel dat ik mij minder goed kan focussen, kleine foutjes begin te maken (zowel thuis als op het werk) en mijn geduld is volledig op (en ik had vroeger een ijzeren geduld). Maar ik probeer het positief te bekijken, dit zal niet eeuwig duren. Er komt een moment dat ze zal doorslapen …. Onze grote puber heeft wat extra aan

Italiaanse crackers

Na drukke tijden eventjes terug wat tijd vrij gemaakt om een receptje online te zetten 😊... Wij eten geregeld crackers of tarwevrij brood 's middags. Nu ik wil genoeg variatie aanbieden aan de meisjes dat het niet iedere keer hetzelfde is. Nu in deze tijd van het jaar zeker. Wegens de Corona maatregelen zijn ze altijd met papa thuis en grijpen ze vlugger naar een boterham met beleg. Dus kroop ik achter mijn receptenboek en maakte een variant op de gezonde zadencrackers... Deze crackers kun je bij de lunch zo eten of bij een kommetje soep. Ook kun je ze gerust als snack meenemen.  Ingrediënten 100gr havermout (die je zelf maalt tot meel)  60gr pompoenpitten  100gr lijnzaad 60gr zonnebloempitten 30gr sesamzaadjes  1 chia ei 100ml water  1 el olijfolie 1 potje tomatenpuree   Handje vol Verse oregano en basilicum Gedroogde italiaanse kruiden Peper en zout Bereiding    Je voorvervarmt je iven op 175°C. Je maakt je chia ei (1 el chiazaad en 3 el water). Daarna weeg je alle i

Linzen

Een paar jaar geleden wist ik zelf niet dat dat bestond, wat het zelf precies was. Ik dacht eigenlijk toen dat da zo een ingrediënt was die ze in Aziatische landen gebruikte, maar die totaal niet lekker en niet ‘normaal’ was. Al een tijdje merk ik in verschillende kookboeken of recepten op het internet dat Linzen toch meer en meer worden gebruikt. Dus dacht ik bij mezelf: ‘dat moet ik ook eens proberen.’ Maar ik ging eerst even raad gaan vragen aan mijn schoonzus. Wat was de smaak en wat kun je hier mee doen? Ik ging ook opzoeken hoe gezond Linzen waren en wat dat ‘gezond’ dan wel betekende. Linzen zijn peulvruchten (Peulvrucht komt van een vlinderbloemige plant. Het is een vrucht die bestaat uit een vruchtblad met een peul erin.). Ze bevatten magnesium, ijzer, vitamine B, eiwitten, vezels en veel anti-oxidanten ( oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. Het lichaam gebruikt zuurstof om o.a. voedingstoffen te verbranden. Er wordt ook zuurstof gebruikt bij