Doorgaan naar hoofdcontent

Huisgemaakte Hamburgers







Hier eten we graag fast food zoals Frietjes, pizza, pitta, hamburgers, … Maar sinds onze allergieën en sinds ik wat gezonder wil leven bekijken we dit op een andere manier. Ik probeer die dingen in een gezondere versie te introduceren in ons gezinsleven…
Deze avond maakte ik de hamburgerbroodjes en de hamburgers zelf. Hieronder vind je het recept. Op zich is er daar niet zoveel werk aan, maar door het rijzen moet je hier wel op tijd aan denken.

Hamburgerbroodjes :

Ingrediënten:
500 gr volkoren speltmeel
15 gr margarine
8 gr droge gist of 24 gr verse gist
320 ml lauw water
Snuitje zout


Bereiding:
Doe de gist in het lauw water en roer tot de gist is opgelost. Doe alle ingrediënten in een grote kom. Doe het snuifje zout aan de linkerkant. Pas op als je het water met gist erbij giet dat ze niet direct in contact komt met het zout. Dat kan het rijzen belemmeren. Kneed zeker 10 min (of met een keukenmachine). Laat daarna het deeg zeker 1u rijzen.
Na dat 1u maak je van de grote bol deeg de kleine bolletjes en leg ze op een bakplaat op bakpapier. Laat ze nu ook nog eens 30 min rijzen. Steek ze daarna … min in de oven op 225°C


Hamburgers:
Ingrediënten:
500 gr americain natuur
Sjalotje
Teentje look
Peper en zout
Kurkuma
komijn
gedroogde of verse Oregano
gedroogde of verse Basilicum
1 tl Olijfolie

Bereiding:
Doe alles in 1 kom en meng goed. Maak daarna kleine balletjes en duw die wat plat. Bak ze met wat olie in een pan.

Soms zou ik wel eens een courgette raspen en het erdoor mengen. Je kunt dit ook perfect vegetarisch maken door een zalmburger of een bloemkoolburger te maken. Ook kies je zelf welke groentjes je er nog extra tussen legt. Ideaal dus om dit met kinderen te eten …

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werken, huishouden en 3 kindjes

Eigenlijk schrijf ik dit op een zeer slecht moment, want momenteel raak ik er totaal niet door m’n huishouden. Ik zit wat verzeild in slechte routine, zware vermoeidheid,…. Toen we besliste om nog voor een 3 de kindje te gaan hadden we totaal geen idee dat het ons zo zwaar  zou vallen. We zaten toch wat in een routine, en dachten dat de baby er wel ging in mee draaien. Dat was buiten Inaya gerekend. Ze heeft haar eigen ritme en iedereen moet dat maar wat gaan volgen. Inaya komt nog iedere 2u wakker voor voeding te krijgen. Djenna destijds sliep op die leeftijd al nachten van 11u. De zware vermoeidheid begint dus eigenlijk wel zijn tol te eisen. Ik merk ook wel dat ik mij minder goed kan focussen, kleine foutjes begin te maken (zowel thuis als op het werk) en mijn geduld is volledig op (en ik had vroeger een ijzeren geduld). Maar ik probeer het positief te bekijken, dit zal niet eeuwig duren. Er komt een moment dat ze zal doorslapen …. Onze grote puber heeft wat extra aan

Italiaanse crackers

Na drukke tijden eventjes terug wat tijd vrij gemaakt om een receptje online te zetten 😊... Wij eten geregeld crackers of tarwevrij brood 's middags. Nu ik wil genoeg variatie aanbieden aan de meisjes dat het niet iedere keer hetzelfde is. Nu in deze tijd van het jaar zeker. Wegens de Corona maatregelen zijn ze altijd met papa thuis en grijpen ze vlugger naar een boterham met beleg. Dus kroop ik achter mijn receptenboek en maakte een variant op de gezonde zadencrackers... Deze crackers kun je bij de lunch zo eten of bij een kommetje soep. Ook kun je ze gerust als snack meenemen.  Ingrediënten 100gr havermout (die je zelf maalt tot meel)  60gr pompoenpitten  100gr lijnzaad 60gr zonnebloempitten 30gr sesamzaadjes  1 chia ei 100ml water  1 el olijfolie 1 potje tomatenpuree   Handje vol Verse oregano en basilicum Gedroogde italiaanse kruiden Peper en zout Bereiding    Je voorvervarmt je iven op 175°C. Je maakt je chia ei (1 el chiazaad en 3 el water). Daarna weeg je alle i

Linzen

Een paar jaar geleden wist ik zelf niet dat dat bestond, wat het zelf precies was. Ik dacht eigenlijk toen dat da zo een ingrediënt was die ze in Aziatische landen gebruikte, maar die totaal niet lekker en niet ‘normaal’ was. Al een tijdje merk ik in verschillende kookboeken of recepten op het internet dat Linzen toch meer en meer worden gebruikt. Dus dacht ik bij mezelf: ‘dat moet ik ook eens proberen.’ Maar ik ging eerst even raad gaan vragen aan mijn schoonzus. Wat was de smaak en wat kun je hier mee doen? Ik ging ook opzoeken hoe gezond Linzen waren en wat dat ‘gezond’ dan wel betekende. Linzen zijn peulvruchten (Peulvrucht komt van een vlinderbloemige plant. Het is een vrucht die bestaat uit een vruchtblad met een peul erin.). Ze bevatten magnesium, ijzer, vitamine B, eiwitten, vezels en veel anti-oxidanten ( oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. Het lichaam gebruikt zuurstof om o.a. voedingstoffen te verbranden. Er wordt ook zuurstof gebruikt bij