Maaltijdsoep
Nodig:
1kg groenten die
je in brunoise snijdt (kleine blokjes)
(Vandaag nam ik,
prei, wortel, selder en ui)
500 gr
kippenfilet in blokjes
Bruine
rijstnoedels
2l groentebouillon
Peper
Komijnzaad
20gr vetstof
Bereiding:
Snij eerst al je
groenten in brunoise. Doe wat vetstof in je pot en laat het goed heet worden.
Laat de ui wat glanzig worden en stoof daarna de groenten wat aan. Daarna blus
je het met de groentebouillon. Snij je kippenfilet in blokjes. Als je soep al
aan het koken is doe je de kippenfilet erbij. Laat dit nog een 5 a 10 min
doorkoken. Daarna doe je de bruine rijstnoedels erbij en laat je nog 4 min
doorkoken. Kruid af met peper en komijnzaad. Serveer direct!
Vegan Kaassaus
Ingrediënten:
120gr cashewnoten (die je zeker 2u a 3u in warm water laat weken)
200 ml water (water waar de cashewnoten hebben ingeweekt)
1 ui
2 teentjes look
peper, zout en nootmuskaat
2 a 3 el edelgistvlokken
Bereiding:
1. Laat eerst je cashewnoten weken in warm water. Ik zet dit even 15 min op het het vuur tot het goed kookt en laat dan nog 2 a 3u staan.
2. Snij de ui fijn en de look en bak dit even in de pan.
3. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor tot een mooie massa
Ideaal en heerlijk om een lasagne van te maken :-)
Lasagne
Ingrediënten:
Lasagnebladen op
basis van linzen en rijstmeel
Voor spaghettisaus:
2 Courgette
1 Aubergine
250 gr Champignons
1ui
1 teentje knoflook
Passata 400 ml
500 gr Americain natuur ( of gehakt, je kan hierin kiezen wat je zelf wilt)
peper,zout, spaghettikruiden en oregano
Voor witte saus:
3 el Boter
1 el speltmeel
2 el maizena
400 ml groentenbouillon
100 ml amandelmelk
Peper, zout en nootmuskaat
Lactosevrije geitenkaas
Voor spaghettisaus:
2 Courgette
1 Aubergine
250 gr Champignons
1ui
1 teentje knoflook
Passata 400 ml
500 gr Americain natuur ( of gehakt, je kan hierin kiezen wat je zelf wilt)
peper,zout, spaghettikruiden en oregano
Voor witte saus:
3 el Boter
1 el speltmeel
2 el maizena
400 ml groentenbouillon
100 ml amandelmelk
Peper, zout en nootmuskaat
Lactosevrije geitenkaas
Bereiding:
Verwarm je oven
voor op een 175°C
Voor de
Spaghettisaus:
·
Snij de groeten in julienne en daarna in blokjes. (hiervoor gebruikte ik maar 1
courgette)
·
Snipper
de ui en look fijn! Stoof ze daarna aan in een pot.
·
Stoof
de groentjes ongeveer een 5 min aan en schep
de americain natuur erbij
·
Werk
deze saus af met de passata en laat zeker nog 10 min inkoken. Daarna kruid je
af met peper, zout, spaghettikruiden en oregano.
Voor de witte
saus:
·
Smelt
3 el boter op een laag vuurtje
·
Doe
er 1 el speltmeel en 1 el maizena bij (Je kunt ook puur maizena gebuiken!)
Roer goed en laat en op laag vuurtje staan tot het naar koekjes ruikt.
·
Daarna
doe je er een beetje groentebouillon bij, klop je goed tot alle klonters weg
zijn en je doet zo verder tot je alle groentebouillon erin hebt gedaan. Je doet
er ook een scheutje amandelmelk bij. Je laat het verder op het vuur staan tot
het kookt.
·
Doe 1 el maizena bij de rest van de amandelmelk en klop dit los met een vork. Als je saus op het vuur kookt
doe je dit mengsel erbij en blijf roeren. Als het dik genoeg is dan zet je het
vuur af en kruid je af met peper, zout en nootmuskaat.
Opmaak van de
lasagne:
· Snij de 2de courgette in mooie plakken. Je kunt dit met de hand doen of met een
mandoline.
·
In de ovenschotel schep jeeen klein beetje spaghettisaus, je legt daar je plakken
courgette op en doe er terug een schep of 2 spaghettisaus op.
·
Daarop
doe je de lasagnebladen. (Let op dat ze niet teveel op elkaar liggen!) en doe daar een schep of 3 van de witte saus op.
·
Die 2
stappen herhaal je tot alles op is. Let wel op dat je eindigt met de witte saus
en dat je lasagnebladeren onder de saus zitten.
·
Nu
kun je dit nog afwerken met kaas, of paneermeel of een klontje boter. Die keuze
maak je zelf. Wij werkten af met lactosevrije geitenkaas en oregano.
De lasagne zet je
in de oven toch een 20 a 30 min op
175°C. Alles hangt van oven tot oven af. Moest je de lasagne op voorhand maken
zou het kunnen zijn dat hij wel 45 min in de oven moet! Haal hem al 15 min uit
de frigo voor je hem in de oven steekt, zo koelt je oven niet direct terug af
als je hem erin zet.
Smakelijk J
Vislasagne
Nodig:
300 gr zalm
300 gr kabeljauw
2 Broccoli
2 handvol verse spinazie (kun je altijd meer of minder doen)
ui
9 lasagnevellen (Wij gebruikten speltlasagne, maar wisselen geregeld af met maislasagne)
2 bokalen vis fond van 400ml
room (deze keer gebruikte ik haverroom van oatly, maar je kunt dit perfect ook met ander room doen)
40 gr Boter
40 gr speltmeel (kan perfect met maizena of ander meel)
Peper en zout en nootmuskaat
3 sneetjes lactosevrije geitenkaas
300 gr kabeljauw
2 Broccoli
2 handvol verse spinazie (kun je altijd meer of minder doen)
ui
9 lasagnevellen (Wij gebruikten speltlasagne, maar wisselen geregeld af met maislasagne)
2 bokalen vis fond van 400ml
room (deze keer gebruikte ik haverroom van oatly, maar je kunt dit perfect ook met ander room doen)
40 gr Boter
40 gr speltmeel (kan perfect met maizena of ander meel)
Peper en zout en nootmuskaat
3 sneetjes lactosevrije geitenkaas
Bereiding:
·
Stoof
de broccoli gaar
·
Maak
een roux van de boter en speltmeel. Blus dit met de vis fond en laat wat
inkoken. Doe er de room bij en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
·
Versnipper
de ui. Doe de helft bij de saus.
·
Bouw
de lasagne op. Ik begon onderaan met de verse spinazie en leg daarop 3
lasagnebladeren. Daarop de verse vis en de rest van de versnipperde ui. Leg ook
daar dan 3 lasagnebladeren op. Pureer de broccoli en doe dit op de
lasagnebladeren. Leg daarop de laatste 3 lasagnebladeren en giet er de saus
volledig over.
·
Snij
de 3 sneetje lactosevrije geitenkaas in fijne reepjes en werk de lasagne ermee
af.
·
Doe
de lasagne 1u in een voorverwarmde oven op 225 °C. ( de tijd hangt echt van
oven tot oven af)
Kippenballetjes
in currysaus
Nodig:
600 gr kippengehakt
Room (ik gebruikte hier sojaroom omdat we soja terug introduceren, maar kan perfect ander room)
2 courgetten
Currypoeder
Peper en zout
Kurkuma
Bereiding:
·
Maak
balletjes van het kippengehakt.
·
Snij
de courgettes in blokjes.
·
Bak
de balletjes aan in wat boter. Eemaal ze allemaal mooi gekleurd zijn doe je de
courgette blokjes erbij en kruid af met peper en zout.
·
Je
blust het met de room en kruid het met currypoeder en kurkuma.
·
Je
laat alles goed inkoken
·
Je
kunt dit serveren met puree of met pasta.
OntbijtwafelsNodig:
150gr speltmeel
100gr havermout
150 gr amandelmeel
4 chia eitjes (4 koffielepels chiazaad en 4 koffielepels water)
1+1/2 eetlepel bakpoeder
snuifje zout
agavesiroop (toevoeging naar eigen optie)
400 gr amandelmelk
Bereiding:
Maak de chia eitjes klaar. Meng speltmeel, havermout, amandelmeel, bakpoeder en het zout bij elkaar. Doe 50gr amandelmelk bij de chia eitjes. Doe er ook de agavesiroop erbij. Doe het chiamengsel bij alle droge elementen. Die er 250 gr amandelmelk bij. Klop tot een mooie massa. Laat deze massa +/- 15 minuten rusten. Daarna doe je nog de laatste 100 gr amandelmelk bij de massa. Zet je wafelijzer aan en bak de lekkere wafels.
Kalkoenstoofpotje
600gr
kalkoenfilet in blokjes
2
courgettes
10
wortelen
Optioneel: 1
bakje champignons
125
ml witte wijn
500ml
groentebouillon
1
brikje haverroom
3el
mosterd
peper
en zout
Bereiding:
Rasp
de wortelen en snij ze samen met de courgette in kleine blokjes. Bak de blokjes
kalkoenfilet mooi bruin ineen pan. Stoof je groentjes aan in je kookpot. Blus
de groentjes met de witte wijn. Laat dit 5 min pruttelen. Doe daarna je groentebouillon
en je vlees erbij. Laat dit 1u pruttelen op een zeer laag vuurtje. Zet het vuur
wat hoger en doe de room en mosterd bij. Roer goed en laat het mooi inkoken tot
de gewenste dikte. Kruid met peper en zout.
Nodig:
speltpasta
400 gr americain natuur
6 wortelen
2 grote stengels bleekselderij
1 courgette
1 ui
500 ml witte wijn
400ml fond (kalf of rund)
peper en zout
Bereiding:
Snij de ui in fijne blokjes. Snij ook de groenten in kleine blokjes.
Stoof de ui aan en doe het americain natuur erbij. Kruid het met peper en zout.
Als het goed gebakken is doe je de groentjes erbij.
Blus met de witte wijn en de fond.
Laat toch min 1u op een zacht vuurtje pruttelen.
Kook je pasta zoals op de verpakking staat.
Loempia’s
Nodig:
Rijstvelpapier
1 prei
3 steeltjes selder
1 kipfilet (+/-
300 gr)
Rijstvermicelli
Loempia saus
Kippenkruiden
(Pas op als je geen melk mag, want sommige kippenkruiden bevat lactose)
Peper en zout
Bakpapier
Bereiding:
1.
Snij 3
wortelen, 1 prei en 3 steeltjes selder in juliennereepjes. Breng een kookpot
met water aan de kook en stoom je groentjes beetgaar. Kruid de groentjes met
wat peper en zout.
2.
Snij
je kipfilet in reepjes. Kruid het goed met kipkruiden en bak ze in de pan.
3.
Neem
een diep bord met water en leg de kip, groenten en vermicelli klaar.
4.
Week
1 rijstvel in het diepe bord. Haal het eruit en leg op een snijplank. Leg een
beetje kip, vermicelli en groentjes in het midden van het rijstvel. Plooi de
rechter en linkerkant naar binnen. Rol de loempia van beneden naar boven toe.
Leg ze op bakplaat op bakpapier.
Doe dit verder tot alles van kip, groenten en vermicelli op is.
5.
Bak
de loempia’s 30 min op 220 graden
Reacties
Een reactie posten