Doorgaan naar hoofdcontent

Dinner

Maaltijdsoep

Nodig:
1kg groenten die je in brunoise snijdt (kleine blokjes)
(Vandaag nam ik, prei, wortel, selder en ui)
500 gr kippenfilet in blokjes
Bruine rijstnoedels
2l groentebouillon
Peper
Komijnzaad
20gr vetstof

Bereiding:

Snij eerst al je groenten in brunoise. Doe wat vetstof in je pot en laat het goed heet worden. Laat de ui wat glanzig worden en stoof daarna de groenten wat aan. Daarna blus je het met de groentebouillon. Snij je kippenfilet in blokjes. Als je soep al aan het koken is doe je de kippenfilet erbij. Laat dit nog een 5 a 10 min doorkoken. Daarna doe je de bruine rijstnoedels erbij en laat je nog 4 min doorkoken. Kruid af met peper en komijnzaad. Serveer direct! 

Vegan Kaassaus

Ingrediënten:
120gr cashewnoten (die je zeker 2u a 3u in warm water laat weken)
200 ml water (water waar de cashewnoten hebben ingeweekt)
1 ui
2 teentjes look
peper, zout en nootmuskaat
2 a 3 el edelgistvlokken

Bereiding:
1. Laat eerst je cashewnoten weken in warm water. Ik zet dit even 15 min op het het vuur tot het goed kookt en laat dan nog 2 a 3u staan.
2. Snij de ui fijn en de look en bak dit even in de pan.
3. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor tot een mooie massa

Ideaal en heerlijk om een lasagne van te maken  :-)

Lasagne

Ingrediënten:
Lasagnebladen op basis van linzen en rijstmeel
Voor spaghettisaus:
2 Courgette
1 Aubergine
250 gr Champignons
1ui
1 teentje knoflook
Passata 400 ml
500 gr Americain natuur ( of gehakt, je kan hierin kiezen wat je zelf wilt)
peper,zout, spaghettikruiden en oregano
Voor witte saus:
3 el Boter
1 el speltmeel
2 el maizena
400 ml groentenbouillon
100 ml amandelmelk
Peper, zout en nootmuskaat
Lactosevrije geitenkaas

Bereiding:
Verwarm je oven voor op een 175°C
Voor de Spaghettisaus:
·         Snij de groeten in julienne en daarna in blokjes. (hiervoor gebruikte ik maar 1 courgette)
·         Snipper de ui en look fijn! Stoof ze daarna aan in een pot.
·         Stoof de groentjes ongeveer een 5 min aan en schep de americain natuur erbij
·         Werk deze saus af met de passata en laat zeker nog 10 min inkoken. Daarna kruid je af met peper, zout, spaghettikruiden en oregano.

Voor de witte saus:
·         Smelt 3 el boter op een laag vuurtje
·         Doe er 1 el speltmeel en 1 el maizena bij (Je kunt ook puur maizena gebuiken!)
Roer goed en laat en op laag vuurtje staan tot het naar koekjes ruikt.
·         Daarna doe je er een beetje groentebouillon bij, klop je goed tot alle klonters weg zijn en je doet zo verder tot je alle groentebouillon erin hebt gedaan. Je doet er ook een scheutje amandelmelk bij. Je laat het verder op het vuur staan tot het kookt.
·         Doe 1 el maizena bij de rest van de amandelmelk en klop dit los met een vork. Als je saus op het vuur kookt doe je dit mengsel erbij en blijf roeren. Als het dik genoeg is dan zet je het vuur af en kruid je af met peper, zout en nootmuskaat.

Opmaak van de lasagne:
·         Snij de 2de courgette in mooie plakken. Je kunt dit met de hand doen of met een mandoline.
·         In de ovenschotel schep jeeen klein beetje spaghettisaus, je legt daar je plakken courgette op en doe er terug een schep of 2 spaghettisaus op.
·         Daarop doe je de lasagnebladen. (Let op dat ze niet teveel op elkaar liggen!) en doe daar een schep of 3 van de witte saus op.
·         Die 2 stappen herhaal je tot alles op is. Let wel op dat je eindigt met de witte saus en dat je lasagnebladeren onder de saus zitten.
·         Nu kun je dit nog afwerken met kaas, of paneermeel of een klontje boter. Die keuze maak je zelf. Wij werkten af met lactosevrije geitenkaas en oregano.

De lasagne zet je in de oven toch  een 20 a 30 min op 175°C. Alles hangt van oven tot oven af. Moest je de lasagne op voorhand maken zou het kunnen zijn dat hij wel 45 min in de oven moet! Haal hem al 15 min uit de frigo voor je hem in de oven steekt, zo koelt je oven niet direct terug af als je hem erin zet.

Smakelijk J

Vislasagne

Nodig:
300 gr zalm
300 gr kabeljauw
2 Broccoli
2 handvol verse spinazie (kun je altijd meer of minder doen)
ui
9 lasagnevellen (Wij gebruikten speltlasagne, maar wisselen geregeld af met maislasagne)
2 bokalen vis fond van 400ml
room (deze keer gebruikte ik haverroom van oatly, maar je kunt dit perfect ook met ander room doen)
40 gr Boter
40 gr speltmeel (kan perfect met maizena of ander meel)
Peper en zout en nootmuskaat
3 sneetjes lactosevrije geitenkaas


Bereiding:
·         Stoof de broccoli gaar
·         Maak een roux van de boter en speltmeel. Blus dit met de vis fond en laat wat inkoken. Doe er de room bij en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
·         Versnipper de ui. Doe de helft bij de saus.
·         Bouw de lasagne op. Ik begon onderaan met de verse spinazie en leg daarop 3 lasagnebladeren. Daarop de verse vis en de rest van de versnipperde ui. Leg ook daar dan 3 lasagnebladeren op. Pureer de broccoli en doe dit op de lasagnebladeren. Leg daarop de laatste 3 lasagnebladeren en giet er de saus volledig over.
·         Snij de 3 sneetje lactosevrije geitenkaas in fijne reepjes en werk de lasagne ermee af.
·         Doe de lasagne 1u in een voorverwarmde oven op 225 °C. ( de tijd hangt echt van oven tot oven af)



Kippenballetjes in currysaus

Nodig:
600 gr kippengehakt

Room (ik gebruikte hier sojaroom omdat we soja terug introduceren, maar kan perfect ander room)
2 courgetten
Currypoeder
Peper en zout
Kurkuma

Bereiding:
·         Maak balletjes van het kippengehakt.
·         Snij de courgettes in blokjes.
·         Bak de balletjes aan in wat boter. Eemaal ze allemaal mooi gekleurd zijn doe je de courgette blokjes erbij en kruid af met peper en zout.
·         Je blust het met de room en kruid het met currypoeder en kurkuma.
·         Je laat alles goed inkoken
·         Je kunt dit serveren met puree of met pasta.

Ontbijtwafels

Nodig: 
150gr speltmeel
100gr havermout
150 gr amandelmeel
4 chia eitjes (4 koffielepels chiazaad en 4 koffielepels water)
1+1/2 eetlepel bakpoeder
snuifje zout
agavesiroop (toevoeging naar eigen optie)
400 gr amandelmelk

Bereiding:
Maak de chia eitjes klaar. Meng speltmeel, havermout, amandelmeel, bakpoeder en het zout bij elkaar. Doe 50gr amandelmelk bij de chia eitjes. Doe er ook de agavesiroop erbij. Doe het chiamengsel bij alle droge elementen. Die er 250 gr amandelmelk bij. Klop tot een mooie massa. Laat deze massa +/- 15 minuten rusten. Daarna doe je nog de laatste 100 gr amandelmelk bij de massa. Zet je wafelijzer aan en bak de lekkere wafels.

Kalkoenstoofpotje
Nodig:
600gr kalkoenfilet in blokjes
2 courgettes
10 wortelen
Optioneel: 1 bakje champignons
125 ml witte wijn
500ml groentebouillon
1 brikje haverroom
3el mosterd
peper en zout

Bereiding:

Rasp de wortelen en snij ze samen met de courgette in kleine blokjes. Bak de blokjes kalkoenfilet mooi bruin ineen pan. Stoof je groentjes aan in je kookpot. Blus de groentjes met de witte wijn. Laat dit 5 min pruttelen. Doe daarna je groentebouillon en je vlees erbij. Laat dit 1u pruttelen op een zeer laag vuurtje. Zet het vuur wat hoger en doe de room en mosterd bij. Roer goed en laat het mooi inkoken tot de gewenste dikte. Kruid met peper en zout.

Spaghetti zonder tomaat en paprika

Nodig:
speltpasta
400 gr americain natuur
6 wortelen
2 grote stengels bleekselderij
1 courgette
1 ui
500 ml witte wijn
400ml fond (kalf of rund)
peper en zout

Bereiding:
Snij de ui in fijne blokjes. Snij ook de groenten in kleine blokjes.
Stoof de ui aan en doe het americain natuur erbij. Kruid het met peper en zout.
Als het goed gebakken is doe je de groentjes erbij.
Blus met de witte wijn en de fond.
Laat toch min 1u op een zacht vuurtje pruttelen.
Kook je pasta zoals op de verpakking staat.

Loempia’s

Nodig:
Rijstvelpapier
3 wortelen
1 prei
3 steeltjes selder
1 kipfilet (+/- 300 gr)
Rijstvermicelli
Loempia saus
Kippenkruiden (Pas op als je geen melk mag, want sommige kippenkruiden bevat lactose)
Peper en zout
Bakpapier

Bereiding:
1.       Snij 3 wortelen, 1 prei en 3 steeltjes selder in juliennereepjes. Breng een kookpot met water aan de kook en stoom je groentjes beetgaar. Kruid de groentjes met wat peper en zout.
2.       Snij je kipfilet in reepjes. Kruid het goed met kipkruiden en bak ze in de pan.
3.       Neem een diep bord met water en leg de kip, groenten en vermicelli klaar.
4.       Week 1 rijstvel in het diepe bord. Haal het eruit en leg op een snijplank. Leg een beetje kip, vermicelli en groentjes in het midden van het rijstvel. Plooi de rechter en linkerkant naar binnen. Rol de loempia van beneden naar boven toe. Leg ze op bakplaat op bakpapier.
Doe dit verder tot alles van kip, groenten en vermicelli op is.
5.       Bak de loempia’s 30 min op 220 graden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Werken, huishouden en 3 kindjes

Eigenlijk schrijf ik dit op een zeer slecht moment, want momenteel raak ik er totaal niet door m’n huishouden. Ik zit wat verzeild in slechte routine, zware vermoeidheid,…. Toen we besliste om nog voor een 3 de kindje te gaan hadden we totaal geen idee dat het ons zo zwaar  zou vallen. We zaten toch wat in een routine, en dachten dat de baby er wel ging in mee draaien. Dat was buiten Inaya gerekend. Ze heeft haar eigen ritme en iedereen moet dat maar wat gaan volgen. Inaya komt nog iedere 2u wakker voor voeding te krijgen. Djenna destijds sliep op die leeftijd al nachten van 11u. De zware vermoeidheid begint dus eigenlijk wel zijn tol te eisen. Ik merk ook wel dat ik mij minder goed kan focussen, kleine foutjes begin te maken (zowel thuis als op het werk) en mijn geduld is volledig op (en ik had vroeger een ijzeren geduld). Maar ik probeer het positief te bekijken, dit zal niet eeuwig duren. Er komt een moment dat ze zal doorslapen …. Onze grote puber heeft wat extra aan

Italiaanse crackers

Na drukke tijden eventjes terug wat tijd vrij gemaakt om een receptje online te zetten 😊... Wij eten geregeld crackers of tarwevrij brood 's middags. Nu ik wil genoeg variatie aanbieden aan de meisjes dat het niet iedere keer hetzelfde is. Nu in deze tijd van het jaar zeker. Wegens de Corona maatregelen zijn ze altijd met papa thuis en grijpen ze vlugger naar een boterham met beleg. Dus kroop ik achter mijn receptenboek en maakte een variant op de gezonde zadencrackers... Deze crackers kun je bij de lunch zo eten of bij een kommetje soep. Ook kun je ze gerust als snack meenemen.  Ingrediënten 100gr havermout (die je zelf maalt tot meel)  60gr pompoenpitten  100gr lijnzaad 60gr zonnebloempitten 30gr sesamzaadjes  1 chia ei 100ml water  1 el olijfolie 1 potje tomatenpuree   Handje vol Verse oregano en basilicum Gedroogde italiaanse kruiden Peper en zout Bereiding    Je voorvervarmt je iven op 175°C. Je maakt je chia ei (1 el chiazaad en 3 el water). Daarna weeg je alle i

Linzen

Een paar jaar geleden wist ik zelf niet dat dat bestond, wat het zelf precies was. Ik dacht eigenlijk toen dat da zo een ingrediënt was die ze in Aziatische landen gebruikte, maar die totaal niet lekker en niet ‘normaal’ was. Al een tijdje merk ik in verschillende kookboeken of recepten op het internet dat Linzen toch meer en meer worden gebruikt. Dus dacht ik bij mezelf: ‘dat moet ik ook eens proberen.’ Maar ik ging eerst even raad gaan vragen aan mijn schoonzus. Wat was de smaak en wat kun je hier mee doen? Ik ging ook opzoeken hoe gezond Linzen waren en wat dat ‘gezond’ dan wel betekende. Linzen zijn peulvruchten (Peulvrucht komt van een vlinderbloemige plant. Het is een vrucht die bestaat uit een vruchtblad met een peul erin.). Ze bevatten magnesium, ijzer, vitamine B, eiwitten, vezels en veel anti-oxidanten ( oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. Het lichaam gebruikt zuurstof om o.a. voedingstoffen te verbranden. Er wordt ook zuurstof gebruikt bij